Maca – witaminowa bomba dla twojego ciała

maca to roślina, która z wielu względów zasłużyła na to, by wnikliwiej się jej przyglądać. To zdecydowanie najwyżej pielęgnowana roślina, która przydaje się do spożycia przez ludzi, bowiem idzie ją odkryć na wysokości 3500 m.n.p.m w górach. Na pierwszy rzut oka, jest porównywalna do gruntownie nam znanej rzodkiewki. Jej właściwości są jednak dużo bardziej korzystne.

Peruwiański żeń-szeń, trawa pieprzowa – w zależności od miejsca, maca jest odmiennie nazywana. Bez względu na to gdzie wschodzi ma jednak te same cechy. Primo ma wybitnie ogromny wpływ na zdolność do rozrodu (zawiera aminokwasy odpowiedzialne za role płciowe), wzmaga wytrzymałość i dodaje energii. Jest źródłem witamin B1, B2, B3 oraz C. Zawiera minerały, które w trafnych ilościach gwarantują poprawne działanie naszego organizmu: miedź, cynk, mangan, bor, selen lub żelazo. Niektóre z cech korzeni maca poprawiają odcień cery, budowę mięśni czy porost Owłosienia głowy. Nie przystoi również zapominać o jej korzystnym wpływie na zdrowie tarczycy oraz zapobieganiu osteoporozie. Istnieją też przemyślane przesłanki ku temu, by wierzyć, że skutecznie sprawdza się przy uśmierzaniu symptomów depresji.

W której formie najlepiej ją zażywać? Przyjmuje się, że optymalny wynik daje zmieszanie miału maca z wodą i przyjęcie go na czczo blisko 10-15 minut przed pierwszym posiłkiem śniadaniem. Z powodzeniem wolno go mieszać z cocktailami z owoców i warzyw.

Napisane przez:

Komentowanie zakończone.